Nämndsordförandes ansvar
Utöver de rättigheter och skyldigheter som varje nämndledamot har finns flera särregler för nämndens ordförande. Dessa regler har samband med ordförandeuppgiften och ordförandes särskilda roll före, under och efter ett sammanträde med nämnden. Det ger ordföranden en särställning i den kommunala beslutsprocessen och påverkar därmed ordförandens politiska och juridiska ansvar. De särregler som finns hittas i kommunallagen och i några fall i speciallagstiftningen. Ytterligare reglering finns i reglemente för nämnden. Kommunallagen i kombination med nämndens reglemente innebär att nämndordföranden både ges en möjlighet och åläggs en skyldighet att inta en mer aktiv roll än övriga ledamöter. Av det följer att nämndens ordförande har ett mer betonat ansvar att ta initiativ i frågor eller ärenden där så krävs. Det fråntar inte övriga ledamöter varken ansvaret eller rätten till initiativ, men med ordförandes särskilda roll mellan nämndens sammanträden följer, att ordföranden också kan förväntas ha en större eller tidigare inblick i vilka initiativ ett ärende kräver.
Underlag för beslut tas som regel fram av förvaltningen. Ordföranden har ett särskilt ansvar under beredningen av förslag till beslut i nämnden, bland annat eftersom ordföranden styr vilka underlag som skall skickas med kallelsen till nämndens sammanträden. Det är dock ytterst nämndens ansvar att se till att underlaget motsvarar nämndens krav på underlaget, det vill säga att ärendet blir tillfredsställande berett.
Det ingår i nämndordförandes uppdrag att kalla nämnden till sammanträde. Kallelsen bör normalt följas av föredragningslistan med tillhörande handlingar. Det innebär att det i första hand är ordföranden som råder över vilka beredningsunderlag nämnden får.
Ordförandes ansvar delas i normalfallet inte med vice ordföranden i en nämnd. Huvudregeln är att vice ordföranden, eller i förekommande fall andre vice ordföranden, bara bär fullt ansvar vid tillfällen då denne träder in som ersättare för ordföranden.
Nämndordföranden och vice ordföranden, samt när aktuellt, andre vice ordföranden, ingår i nämndens presidium. Nämnden kan delegera beslutanderätt till presidiet, och det ska i så fall framgå i nämndens delegationsordning om sådan delegation har beslutats. I övrigt är nämndpresidiernas uppdrag framför allt av informell karaktär och syftar till att bereda ärenden inför nämndens sammanträden.
Ordförandes särskilda ställning avspeglas även i kommunallagens arvodesbestämmelser. Huvudregeln är att lika uppdrag ska arvoderas lika (4 kap. 16 §). Kommunallagen medger dock att ordföranden i en nämnd erhåller ett högre arvode än övriga nämndledamöter, vilket följer av att uppdraget som ordförande inte bedöms vara likställt i tid och ansvar med övriga ledamöters uppdrag
|
Förtroendevaldas rättigheter
År 2021 var det totala antalet förtroendevalda i kommunerna cirka 38 000. Antalet förtroendevalda i landstingen var drygt 4 400 personer, en minskning med nästan fem procent jämfört med föregående mandatperiod. Under en längre tid har antalet förtroendevalda långsamt minskat i Sverige. Ur demokratisynpunkt är det viktigt att våra kommunala beslutsorgan så långt det är möjligt bibehålls och utgörs av en sammansättning individer som så långt det är möjligt kan representera samhället ur sociala, genusmässiga, ekonomiska och etniska aspekter. Därför är det av stor vikt att ett förtroendeuppdrag är förenligt med livet i övrigt. Som förtroendevald har du rätt till ekonomisk kompensation och ledighet.
Förtroendevalda har rätt till den ledighet från sina anställningar som behövs för att de ska kunna fullgöra sina uppdrag. Ledigheten ska omfatta tid för möten i kommunala organ, andra möten som är nödvändiga för uppdragen, resor till och från mötena, och behövlig dygnsvila omedelbart före eller efter mötena. I Kumla kommun har du som förtroendevald även rätt till ersättningar för förlorade pensions- och semesterförmåner, kostnader för barntillsyn, kostnader för vård och tillsyn av funktionsnedsatt eller svårt sjuk med mera.
En förtroendevald har rätt att avsluta sitt uppdrag. Uppdraget kan även komma att upphöra om fullmäktige återkallar uppdraget. Detta kan ske vid nekad ansvarsfrihet samt vid brott. Förtroendeuppdragen kan vidare återkallas för en hel nämnd vid speciella omständigheter. Regler och former för detta finns i 4 kap. 6-10 §§ kommunallagen.
|