Det kommunala självstyret

kumla_181x43.png 

 

    

Det kommunala självstyret

Kommunal självstyrelse är ett begrepp som används ofta. 

Men vad är det egentligen?

 

 

 

Bestämmelser som skyddar självstyrelsen

Riksdagen sätter gränserna för den kommunala självstyrelsen, men riksdagen har också beslutat om vissa bestämmelser som skyddar självstyrelsen.

 

Begränsningar

Begränsningar av självstyren kräver lagstiftning. Det är bara riksdagen som kan besluta om lagar, och därför är det enbart riksdagen som kan fatta beslut om grunderna för kommunernas organisation, verksamhet och beskattning och om deras befogenheter och skyldigheter

Klicka på bilden för att komma till statens offentliga utredning om kommunalt självstyre

Den kommunala sjalvstyrelsens grundlagsskydd.jpg
   
Kommunalt sjalvstyre liggande bild.png

Proportionalitetsprincipen

Proportionalitetsprincipen innebär att när förändringar beslutas så ska dessa inte vara större än nödvändigt för att uppnå de tänkta mål som föranlett förändringen. Det finns bedömningsunderlag som används vid proportionalitetsbedömning av förslag till ny lagstiftning som kan komma att inskränka den kommunala självstyrelsen.

Bland de frågeställningar som utpekas som särskilt viktiga att beakta vid konsekvensanalyser är, till exempel den påverkan förslaget har på den kommunala demokratin. Det är viktigt att vid intresseavvägningen pröva olika alternativ till reglering. Den reglering som slutligen väljs bör inte inskränka den kommunala självstyrelsen mer än nödvändigt.

Klicka på bilden för att komma till Statskontorets bedömningsunderlag

   

Finansieringsprincipen

Finansieringsprincipen innebär att staten måste anvisa medel när den fattar beslut som innebär höjda ambitioner eller nya verksamheter för kommuner och landsting. Principen som har funnits sedan 1993 är ingen lag men en princip som beslutats av riksdagen och som ska följas. Principen innebär kortfattat att finansiella resurser följer med de statliga besluten. Om ett beslut bedöms innebära en minskning i verksamhet för kommunerna så kan bidraget för denna verksamhet minskas. Innebär beslutet istället ökade kostnader för kommunerna så ska ekonomiska resurser medfölja beslutet.

Läs mer och se filmen om finansieringsprincipen på SKR:s hemsida. 

Finansieringsprincipen.JPG
   
Balansvag.jpg

Utjämningssystemet

Utjämning av skillnader i skattekraft och av strukturella skillnader i kostnader får göras för att ge kommuner likvärdiga förutsättningar. Detta oavsett strukturella förhållanden som befolkningens sammansättning och möjlighet att ge välfärd till invånarna.

Varfor kommunala sjalvstyret ar bra.jpg

Det kommunala självstyret är bra! 

Som medborgare har vi ett gemensamt ansvar för att samhället fungerar och tillgodoser våra behov. Vart fjärde år väljer vi de företrädare som vi tror kan sköta det på bästa sätt utifrån de förutsättningar som finns.

 

Självstyrelse handlar om frihet och ansvar

Självstyrelsen skapar förutsättningar för att vi medborgare ska känna delaktighet och ta ansvar för samhällets utveckling. Den kommunala självstyrelsen handlar om frihet och ansvar. Frihet för kommuner och regioner att själva kunna fatta beslut som gagnar medborgarna. Ansvar för att utveckla ett väl fungerande samhälle och att ta till vara på och hushålla med gemensamma resurser.

De förtroendevaldas närhet till den kommunala verkligheten ger dem möjlighet till överblick och helhetssyn. De förtroendevaldas närhet till medborgarna skapar förutsättningar för väl förankrade beslut som tillgodoser önskemål och behov.

En stark självstyrelse och en levande lokal och regional demokrati ökar förutsättningarna för att medborgarna ska känna delaktighet och ta ansvar för samhällets utveckling.

 

Har du förstått? Kontrollera dina kunskaper!

 

 
 

Till startsidan

Till nästa kapitel

 

2022 Kumla kommun

Was this guide helpful to you?