Politisk styrning och verksamhetsstyrning

 

kumla_181x43.pngPolitisk styrning och verksamhetsstyrning 

    
 

Politisk styrning och verksamhetsstyrning

Vad är skillnaden på den politiska styrning och den styrning som sker inom förvaltningarna?

Kortfattat och mycket övergripligt kan man säga att det är de förtroendevalda som fattar besluten om vilka mål de olika verksamheterna som bedrivs inom den kommunala kompetensen ska ha. De förtroendevalda sätter de ekonomiska ramar som ska gälla för de olika verksamheterna. Vidare så är det de förtroendevalda som beslutar om hur långtgående delegation som medges. 

Ledningen och styrningen inom kommunens olika förvaltningar utgår sedan från dessa politiskt beslutade mål och ekonomiska förutsättningar och genomför sin verksamhet på det sätt de anser bäst kan uppfylla de satta målen utifrån sin kompetens. 

Syftet med målstyrning, ekonomiska ramar samt delegation är att de förtroendevalda ska utöva den övergripande styrningen och fokusera på frågeställningen Vad? Avseende mål och prioriteringar då det är de förtroendevalda som känner till den politiska viljan och avsikterna. Verksamhetsstyrningen däremot sker utifrån frågeställningen Hur? Avseende utförande och genomförande då det är de anställda som besitter sakkunskapen. 

 

Målstyrning

För att styrningen ska fungera behövs mål och uppföljning. Svårigheten kan vara att få målen att genomsyra hela organisationen och att formulera tydliga mål så att varje nivå i organisationen känner att de kan bidra utifrån sin kompetens och erfarenhet. Även uppföljningen av målen kan upplevas svåra att få till på ett bra sätt. Att avsätta tid för att lära av resultatet för förbättring är också en utmaning. När målen följs upp i nämnder, styrelse och fullmäktige så är det en del av den interna kontrollen som de förtroendevalda beslutar om och har ansvar för.

Bilden visar hur Kumla kommuns styrmodell är uppbyggd. (Modellen förklaras mer ingående under fördjupningsutbildningen som hålls inför budgetarbetet).

Styrmodell.JPG
   
color-3354124__340.png

Ekonomisk styrning

Den ekonomiska styrningen har sitt tydligaste uttryck i de ekonomiska besluten som fattas regelbundet under året i och med årsredovisningen, budget, internbudget, delårsrapport samt eventuella övriga månads eller kvartalsrapporter som redovisas i nämnder och styrelser. Den ekonomiska styrningen och uppföljningen av densamma är också en del av den interna kontrollen.

   

Juridisk styrning

Korrekt handläggning av ärenden är en förutsättning för att det kommunala självstyret ska fungera. Nämndernas och styrelsens beslut om delegationsordningar för respektive förvaltning vittnar om det juridiska ansvar som delas ut direkt till verksamheterna. Delegationsordningarna anger det handlingsutrymme som finns för tjänstepersonerna inom respektive nämnds förvaltning att handlägga och besluta i olika typer av ärenden.

architecture-1727807__340.jpg
   
Tillitsbaserad styrning.JPG

Fördjupningsmaterial om tillitsbaserad styrning. 

Klicka på bilden för att lära dig mer.

   

Ett fungerande samspel ger en effektiv organisation

I en kommun med fungerande målstyrning så kan verksamhetsstyrningen mer fokusera på hur målen ska utföras och den politiska styrningen kan släppa detaljerna och mer fokusera på de långsiktiga målen. Där det finns fungerande ekonomisk styrning är redovisningarna tydligt kopplade till de uppsatta målen och sker löpande i form av rapporteringar och intern uppföljning. Där det finns fungerande juridisk styrning och förtroende så har tjänstepersonsorganisationen en ganska långtgående delegationsordning som gör att det dagliga handläggningsarbetet flyter och det politiska arbetet i nämnderna inte blir ärendetungt och alltför detaljerat.

 

puzzle-316638__340.jpg
Processen.png

Styrning

I offentligt finansierad verksamhet så är återkopplingen till den politiska nivån en central del.

 
   

Fördjupning

En fördjupning kring tillit och samarbete mellan förtroendevalda och verksamhetsstyrning samt inom förvaltningsorganisationen och tjänstepersoner hittar du om du klickar på bilden.

Tillitsdelegationen.png

 

 

Samspelet mellan ordförande och direktör

För att uppnå det gemensamma uppdraget och öka genomslag och resultat av politiken behövs ett samarbete mellan toppolitiker och toppchefer. Att styra och leda tillsammans kräver ett samspel och en strategi. Sveriges kommuner och regioner (SKR) erbjuder material och forskning som stöd för att förbättra detta samarbete. Läs mer på SKR:s sida för 

För vidare läsning om att styra och leda tillsammans, finns en forskningsrapport där förtroendevalda och chefer delar med sig av sina erfarenheter och framgångsfaktorer. Hos SKR kan du också läsa mer om Samarbete mellan ledande förtroendevalda och chefer

styra och leda tillsammans.JPG

 

 

Har du förstått? Kontrollera dina kunskaper!

 

 
 

Till förra kapitlet

 

 
 

2022 Kumla kommun

Was this guide helpful to you?